Az élő állapot - Szent-Györgyi Albert

Ősidők óta íratlan közösségi törvény szerint figyelt az ember a bölcsek szavára. Sorozatunk új kötetében egyre szorosabban együvé tartozó emberi közösségünk bölcse adja át tapasztalatit, melyeket a legnagyobb emberi kaland, a tudományos kutatás hétköznapjai során felhalmozott; szavát hallatja korunk nagy öregeinek tanácsában a Föld nevű bolygón élő emberi törzs sorskérdéseiről.

A független, teremtő szellem jegyét viseli minden gondolat. A leírt mondatok füzérében - akár az általános élettudomány megvalósításairól, akár az emberi élet nyugtalanító képeiről szólnak azok - messze maradnak az ismert megoldások kitaposott csapásai. Szent-Györgyi Albert az emberi gondolkodás legnemesebb hagyományait követve a továbblépés útjait keresi szüntelen. "Csak egyetlen módja van a hibák elkerülésének: az, hogy ne cselekedj semmit, vagy legalább ne kísérelj meg semmi újat cselekedni. Ez azonban, úgy lehet maga a legnagyobb hiba minden hibák között.

Kevesen vannak a kiválasztottak, akik képesek új utakat nyitni a tudományban anélkül, hogy hibáznának... Az ismeretlen igen bizonytalan területet kínál számunkra, és mezőin kalandozva nem remélhetünk többet, mint azt, hogy tévedéseink a lehető legméltányosabbak lesznek" - írja a nagy alkotók józan alázatával a biológiai gondolkodás új irányait kitűző kötete, a Bioenergetics (Bioenergetika) bevezetőjében.

ELOLVASOM

Kiadó: KRITERION KÖNYVKIADÓ
Oldalak száma: 172
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 1973