A lusta ember útikalauza a megvilágosodáshoz - Thaddeus Golas

A lusta ember útikalauza kultikus mű, immár fél évszázada. A legendás 60-as években született: az emberiség talán eddig legnagyobb spirituális ébredéshullámának gazdag szellemi közegében. Thaddeus Golas élvezetes, laza, szabad stílusa és humorérzéke miatt sokkal inkább hasonlít a New Age alapérzéséhez, mint a szigorú, többnyire humortalan európai ezoterikához.

A lusta ember útikalauza a Buddha alaptanításaihoz hasonlóan azt fejti ki: minden üresség. A meditáció mélyebb szintjein a tökéletes üresség átélhető, személyes igazsággá válik.

A tudat természete az üres, tiszta tér” – mondta a Buddha 2600 éve. Thaddeus Golas szerint: „A tér úgy viszonyul az energiához, mint az energia a tömeghez (anyaghoz).” „Különösen azóta látom így, mióta a teret a tudattal kezdtem azonosítani.

A lusta ember útikalauzának az a legnagyobb előnye, hogy nagyszerű gyakorlati útmutató az Úton járóknak. Mantrái, megerősítő mondatai, emlékeztetői valóban bármilyen tudatállapotban könnyen felidézhetőek, és segíteni tudnak bármilyen transzban, amikor csak azon múlik, hová kerülünk és mit élünk át, hogy milyen tudatossági szinten vagyunk. A lusta ember útikalauzának lényege egyetlen mondatban: „Semmi ellenállás”.

Osho szerint nincs más isteni, nincs más igazság a világon, mint maga a létezés. Nem meglepő hát, hogy a Buddha, Osho és A lusta ember egybehangzó nézete szerint ez a végtelen létezés nem máshol található, mint… az ürességben.  Ez viszont nagyon úgy hangzik, mint a végtelen tudat, ismert indiai nevén a valódi Én.
A harmónia végtelen, egy és isteni.

Az Útikalauz új világmodellt vázol fel: egy olyan modellt, amelyben minden lény, minden részecske teljes egész világ, és velünk egyenlő. Önmagukban teljes lények vannak a struktúrában alattunk és felettünk egyaránt. Olyan látásmód ez, ami egy magasabb szinten újra visszaadhatja régen elvesztett önbecsülésünket.
Szavai éppoly frissek és messze mutatóak, mint évtizedekkel ezelőtt. Úgy tűnik, Thaddeus Golas messze megelőzte a korát. Mindmáig sokan örömmel vagyunk vele egy térben.

ELOLVASOM

Oldalak száma: 72
Nyelv: MAGYAR
Kiadás éve: 2010